Wednesday, May 13, 2009

Siapa yang mempermainkan perasaan perokok? Syarikat pembuat rokok atau penjual rokok?

Malam semalam aku ke Bandar dengan Amir, tengok tengok majalah kat kedai kuning(pakcik Hashim Zabidi panggil kedai ni, candy shop).

Pandangan aku tertarik ke majalah mange. Artis artis berpakain menjolok mata.. semuanya seksi seksi belaka.emm.. baik aku beli majalah playboy kalau macam ni..
tengah aku ralik melayan majalah secara pecuma, bahu kanan aku di langar oleh seorang brade yang tak di kenali. Lagak macam permain bolah daerah.

Apu(tokey) kelihatan sedang asyik melayan panggil talifon. Ye, nilah peluang aku untuk membelek majalah lain pulak. Baru aku pegang majalah kerata,

“Bos, rokok sembilu 20 satu”

Aku ingatkan dia nak kata,

“bos, dia baca majalah!”

Jelas kedengaran sebab dia pekit sebelah telinga aku. Tapi tidak pada Apu.

“apa itu!?” Apu blur.

“rokok sembilu 20 satu” brade tu ulang.

“apa rokok?” Apu seakan akan buat tak dengar..

“SEMBILU, SEMBILU!” mata brade tu dah berkaca. Orang semua padang serong kat dia..


Kalau aku memang tak beli dah rokok tu. Apa gila jerit sembilu kuat kuat tengah Bandar.


---------------------------------------------------------------------------------
Pelik aku nama rokok sekarang ni. Sepang lah, sembilu lah, saat lah, texes lah, bola lah. Apa lagi nama rokok yang pelik pelik?. Sekarang ni kita biasa dengar kat kedai kedai mamak orang order rokok macam ni,

“bos!!, dunhel 20 satu!”

Tak mustahil tiga empat tahun lagi macam ni,

“bos!! Penis 20 satu!”

7 comments:

AMMOSHAM said...

sembilu rokok bende mael? cam setan jee bahasa pembeli rokok sekarang...

gunx said...

"macha....kasi itu kotak kanser leher satu!!"

citahrudin said...

weh..sembilu tu bkn cite usop aslam ke?

ismail said...

apek: rokok cap sembilu lah. try mintak kat kedai. rm3

Tok Rimau said...

Thank kerana tunjukkan Lipis kepada kami.

Kim salam geng perKUTUan Lipis semua termasuk yang gi konsert Search. (Amy nak masuk PAS). Ala... GRO kat Kedai Pulut tu. Bergerak dari meja ke meja tu.

Apahal muka dia tak masuk senarai?

adrie said...

bos rokok idop sketul haha

jiGOMorrison said...

Heh!

Amy bukan setakat masuk PAS, tapi jadi ketua PAS bahagian Kolumpo!

Caiyokla beb!