Thursday, December 24, 2009

Biasa

Hari tu aku pegi tolong kawan aku buat wiring rumah kat benta kampung apa aku pun dah lupa. kami memandu miksubisi pacuan 4 roda yang biasa aku naiki kalau ada tugas wiring. lipis ke benta makan masa setengah jam lebih kurang.
Selalu ikut kawan aku buat wiring belah belah kampung ni, rumah dorang bukan main. kalau tambah semeter lagi, banglo lah namanya. masin masin stail rumah besar dalam hutan. suka aku bila masuk kampung jauh jauh ni. ada warung kopi, budak budak main lastik burung. menda klasik lah. kadang kadang makwe mandi sungai pun ada.orang cakap aku bukan nampak makwe, tapi nampak hantu. mana nak dapat makwe mandi sungai sekarang ni. zaman P. Ramlie dulu pun dah kira rare. kat kampung tempoyang ni pun budak budak dah tak true. masin masin duduk cerita download lagu, talipon bimbit model terkini, makwe hot dalam myspace, seluar levis golok. emmmmm.. takdenya cerita nak buat jerat burang macam mana.

Setelah 15 minit perjalanan. kawan aku memperlahankan volume radio yang sedang memainkan CD "pujaan jalan jauh" yang baru saja aku burn pagi tu.
dia mula sembang seperti biasa

"mail, ko takde plan masa depan ke?. kumpul duit beli kereta, rumah. umur dah berapa dah."

"ada lah simpan sikit sikit."

"tak teringin nak kawin ke?."

"errrr.."

"makwe ada?"

"errr.."

"simpan lah duit sikit. kawin awal macam aku ni. aku hari tu kawin umur 22. sekarang anak dah 3. yang paling tua dah masuk tadika tahun ni. bukan apa, kalau panjang umur dan lah kita tengok anak kita besar. sekolah tinggi, masuk U, kerja sedak.. ye dak?. nanti kawin lewat, anak baru masuk tadika, ko dah umur 50 lebih. nak pegi mesyurat PIBG pun takde mood ye dak?."

"tau..."
Bedebar juga dalam hati sebenarnya.. ingat ingat duit dalam bank baru ada RM350. ciss..

"ko kena rancang benda ni dengan betul. taklah kucar kacir nanti. bukan apa, kita kawan kawan biarlah selalu tegur menegur ni."

"betul lah tu.."

"ko kerja sekarang macam mana? ok ke? dengar gaji lambat kerja cuci tandas tu?"

"biasa lah tu. kadang cepat, kadang lambat. tapi bulan ni dia tak buat hal pulak, 30hb terus dapat."

"oooo.. macam ni, mail. pinjam rm200. siap projet aku ni aku bayarlah.."

9 comments:

gunx said...

jenis pinjam ingat bayor takpe, jenis satu lagi, yang keh tak berape berkenan

Saya said...

xle pinjam..saya nk simpan duit..nak kawen..nanti nak gi PIBG ade mood..huhu

citahrudin said...

mana dia dpt mukadimah nak pinjam duit yang panjang berjela mcm tu?

phish said...

bro...pesal gua rs setiap kali entri br mesti header br...keh keh keh

Kumprinx said...

faking.

Ismail Othman said...

citah: memang stail dia gitu gamaknya
plish; ah, menda copy paste.hahaha

ayobkelubi said...

macam gampang punya sembang, alih-alih nak ketuk lu kan?.

Baby Tiger said...

mukadimah tak bleh blah! macam haram!

StingRay said...

terjebak....hahahaa...