Friday, October 7, 2011

Beberapa kali minyak motor habis di tepian jalan.

Hari tu motor aku habis minyak lagi.. semenjak harga minyak naik ni, tune isi minyak aku dah lari jauh. dulu boleh agak agak bila nak isi minyak, sekarang dah tak boleh. haih.. memang bayak kali dah tolak motor tahun ni. ye, meter minyak ni rosak, nak tukar baru karang, bekira sangat.

kali ni motor habis minyak betul betul dekat dengan rumah. jadi tak malu sangat dengan orang kampung tolak motor rambut mengerebang. pinjam motor anak sedara dan terus pecut ke stesen minyak. tak berapa jauh dari stesen minyak aku nampak satu makwe mintak derma. ni biasa kelihatan ni. stail derma untuk anak yatim, buat masjid, buat sekolah agama macam tulah. tapi menawan juga susuk tubuh makwe kali ni. takkan lah aku nak tutup mata guna tangan kalau nampak makwe, ye dah? kehkehkeh.

aku pakir jauh sikit dari pump minyak, supaya.. supaya.. gampang apa nama salur minyak tu? apahal tengah taip lupa pulak ni!. arrrr! hos? hos, ye kot. ha, kasi hos dia lurus sikit baru minyak menggelongsor habis kedalam tangki. lupa lagi, bukan tangki! botol. aku bawak botol kosong nak isi minyak!. macam biasa, pergi kaunter bayar dulu baru isi.

nozzel tu muat muat je masuk botol tu kan, jadi aku tumpu sepenuh hati. takut tak kena cara jadi mencurah air ke daun keladi kesudahannya nanti. kalau masa ni ada polis datang mintak urine, memang tak dapat lah.

tiba tiba, "abang.." tone suara macam lili alen nyanyi chorus lagu Chinese. apahal pulak bangla ni, time makwe nak je tolong isi minyak. kena time aku, elok je pergi sapu sampah lah, bagi makan kucing lah, cabut kemuncuk kat seluar lah.. umpat aku dalam hati. hati satu lagi berkata pula, apahal merdu pulak suara bangla ni? cilaka. sekali tengok tengok, makwe derma tadi rupanya. posisi aku masih dalam keadaan terkawal dengan memegang botol dan pump minyak secara perlahan. betul betul punya depan makwe ni bediri, ni kalau dalam cerita orang puteh ni, scene macam ni bercium dah kesudahannya. kalau drama melayu, dia bersambung.

"boleh abang beli buku ni? duit abang nanti akan di dermakan ke rumah anak yatim di sempadan tailen."

Aku cuma mampu geleng kepala dan berhenti mengepump. helmet longgar dan rambut nak masuk mulut.

"ok, kalau abang derma ikhlas saja boleh?"

"puh,puh,puh" aku tiub rambut yang nak masuk mulut sambil cakap.

"ehmm, emm,.. kalau derma boleh, tapi jap aaa, nak isi minyak ni dulu."

tumpuan yang teralih tadi kembila terkawal. aku sambung pump..

"pow! pow! pow!!" adaptasi bunyi petrol bersembur keluar.

keadaan menjadi kucar kacir, (keculi bangla yang sibuk cabut kemuncuk kat seluar tadi) makwe tadi bersepah cari air paip. last last dia ambil dari bekas siram bunga. ok, petrol tadi tepat masuk mata kanan aku. tepat! dia punya laju, macam gosip!, dia punya pedih masuk mata macam asic!.

siap siap basuh mata semua, aku selup poket. tarik, tengok ada RM4. aku bagi semua.

"ni je saya ada.." kata aku sambil mata sebelah tertutup.

"terima kasih ye.." tuhan pahatkan sedikit senyuman ke dia.

"ha, sama sama" kata aku macam pendekar mata satu.

aku nak start motor je,

"abang.. pergi basuh betul cepat. nanti.... nanti....... nanti kena kenser. bahaya tau."

faking!!!! aku terus pecut balik rumah basuh betul betul.. dalam kepal teriang iang.

~~nanti kena kenser~~ nanti kena kenser~~ nanti kena kenser~~~

amboi kau, kalau nak menyakat pun, runcik runcit sudah lah. aku ni dah lah lemah semangat. nasib baik search kat gugel tak jumpa kes macam ni.

cemburu tuhan puji\tengok orang lebih lebih ni, ambil ko, dah mata masuk petrol.

5 comments:

Saya said...

gelabah sgt tgk awek cun aok ni sampai mata masuk petrol ekeke

rozanna.rizwan said...

hehehe,,
cun sangat tuh.ingatkan dah selamat jumpe jodoh.hee

Ismail Othman said...

runcit runcit je ni. sembang je lebihnya keh ni.

The Alpha Kotey said...

amboi kemain lagi ismail othman

Ismail Othman said...

hai, bart.